Норвежкият държавен пенсионен фонд (Government Pension Fund Global, или GPFG, известен и като петролният фонд), ще може да продаде акции на нефтени и газови компании в размер на 54 милиарда норвежки крони (5,9 милиарда долара), се казва в съобщение на норвежкото правителството.

Министерството на финансите на страната разреши на фонда да продаде акциите си в петролни и газови компании със съответната класификация от FTSE Russell, се посочва.

В средата на септември портфейлът на фонда с активи за близо 1 трилион долара включва акции на 95 компании от сектора. През 2018 г. GPFG притежаваше ценни книжа на англо-холандския Royal Dutch Shell, американските ExxonMobil и Chevron, френските Total и британската BP.

Норвежкият суверенен фонд иска да изтегли $100 милиарда от Европа и да ги вложи в САЩ

Норвежкият суверенен фонд иска да изтегли $100 милиарда от Европа и да ги вложи в САЩ

В търсене на по-висока възвръщаемост

През ноември 2017 г. NBIM, инвестиционният отдел на Централната банка на Норвегия (Norges Bank), съобщи, че е изпратил писмо до министерството на финансите, в което предлага да се изключат ценните книжа на петролните и газовите компании от портфолиото на GPFG. Според NBIM това би направило инвестиционния портфейл на фонда по-малко уязвим в условията на понижаващи се цени на тези суровини, припомня 1prime.ru.

Правителствената комисия на Норвегия през август 2018 г. обяви, че според нейното мнение норвежкият държавен фонд GPFG трябва да продължи да инвестира в ценни книжа на енергийните компании. Според председателя на комисията отхвърлянето на енергийни активи от портфейла на фонда не е ефективен начин за застраховане срещу по-ниски цени на петрола.

Норвежкият суверенен фонд за $1 трилион се запаси с акции за $22 милиарда

Норвежкият суверенен фонд за $1 трилион се запаси с акции за $22 милиарда

И продължава да прави значителни покупки в началото на тази година, възползвайки се от благоприятните условия на пазарите

Норвежкият суверенен фонд, или NBIM, е инвестиционен орган на Централната банка на Норвегия, отговорен за дейностите по управление на активите. Той е един от най-големите инвестиционни фондове в света с активи за около 1 трилион долара. NBIM управлява Норвежкия държавен пенсионен фонд и по-голямата част от валутни резерви на Норвегия.