Акциите на пазарите в Азия, Европа и САЩ записаха сериозни спадове в четвъртък на фона на разочароващите икономически данни за представянето на Германия, Франция и Южна Корея, възродили опасенията за глобално забавяне на растежа.

Брутният вътрешен продукт (БВП) в азиатската държава се сви неочаквано с 0,3% през първото тримесечие на годината при очаквания за ръст от 0,3%, пише Business Insider.

Успоредно с това очакванията на бизнеса в Германия остават слаби през април. Френската статистика от своя страна отчита понижение в доверието в производството на най-ниското ниво от юни 2015 година насам.

Широкият индекс на пазарите в Тихоокеанска Азия MSCI, в който не се включва Япония, се сви с 0,2 на сто. Китайският Shanghai Composite изгуби 2,4% от стойността си, а Хонконгския Hang Sang изгуби 1%.

В Европа пазарите отвориха с понижение. Основният индекс в Германия DAX се сви с 0,2 на сто, а британският FTSE 100 с 0,4 на сто. Общият европейски Euro Stoxx 50 отчете намаление с 0,5 на сто.

В Щатите очакванията за представянето на фондовия пазар в четвъртък също са слаби, като основните индекси Dow, S&P 500 и Nasdaq се представят на ниво около 0,2% от нивото им при старта на търговията за деня.