Обединението между лондонската фондова борса London Stock Exchange и Deutsche Вoerse вече е официално. Сделката между двете ще създаде истински титан на фондовия пазар в Европа, стига властите на ЕС и на двете държави да разрешат осъществяването й.

Според параметрите на споразумението акционерите на London Stock Exchange ще държат 45,6% от групата, докато собственост на Deutsche Вoerse ще бъдат останалите 54,4% от нея, съобщава Bloomberg. Двете компании обявиха, че преговарят за обединяването си на 23 февруари.

Това обаче далеч не е първият, а третият път в рамките на последните повече от 15 години, когато германската борса заявява своите намерения за придобиването на тази в Лондон. Предишните опити през 2000 и 2005 г. обаче се провалиха.

Тази сделка ще бъде втората най-голяма между два борсови оператора, откакто Interconinental Exchange купи NYSE Euronext през ноември 2013 г.

Новосъздадената борса между Англия и Германия ще се нареди до най-големите световни оператори на пазара, като CME Group, Interconinental Exchange и Hong Kong Exchange & Clearing. Освен това тя ще обедини „под един покрив” основните индекси Euro Stoxx 50 Index, FTSE 100 Index и DAX Index.