Има реална вероятност ООН да остане без пари до края на октомври, пише Associated France Press.

Оказва се, че организацията има дефицит от 230 милиона долара. За това предупреди генералният секретар Антониу Гутериш.

Организацията вече е изпратила писмо 37 хиляди служители, в което Гутериш обяснява, че ще се предприетмат временни мерки, за осигуряване на възнагражденията.

Причината за дефицира е, че страните членки на ООН са платили само 70% от общата сума, необходима за редовните бюджетни операции през 2019 година. Това представлява недостиг на пари в размер на 230 милиона долара в края на месец септември. "Има риск да останем без финансови средства до края на месеца", пишев писмото Гутериш.

Недостигът ще бъде компенсиран чрез отлагане на конференции и срещи. Налага ООН да намали и услугите, както и да се ограничат официалните пътувания. Ще се пести и от енергия.

Представител на ООН коментира пред агенцията, че Гутериш е поискал от страните членки по-рано тази година да помогнат на организацията за преодоляване на финансовите проблеми. Те обаче отказали.

Основната отговорност за нашето финансово здраве лежи върху страните членки, категоричен генералният секретар.

Бюджетът на ООН за 2018-2019 година е близо 5,4 милиарда щатски долара, но не са включени плащанията за мироопазващите операции. САЩ допринасят 22% от сумата.

Кои държави пълнят най-много касата на ООН?

Кои държави пълнят най-много касата на ООН?

Ще се изненадате за някои от тях