Доларът поскъпва на азиатската валутна търговия в петък и "зелените пари" се готвят да завършат седмицата на плюс спрямо основните валути, Оптимистичната икономическа статистика от САЩ даде повод на инвеститорите отново да се надяват, че Федералният резерв ще покачи лихвите още едни път до края на годината.

След период на разклащане, предизвикано от резултатите на предсрочните избори във Великобритания и решенията паундът възвръща позиции.

Индексът на долара, измерващ динамиката му спрямо кошницата от 6-те световни валути конкуренти днес сутринта се покачва до 97,521 пункта, а за седмицата ще отбележи повишение от 0,6 процента.

Доларът расте към японската валута с 0,17 процента до 111,19 йени, готвейки се за седмичен прираст от 1,1 процента. Курсът на американските пари вчера се покачи до 111,27 йени за долар, след като Японската централна банка остави паричната си политика без промяна, но след това леко загуби позиции.

Еврото днес не се променя съществено, като общата валута се търгува сутринта на ниво $1,1140, което обаче е значително по ниско от седеммесечния пик на курса в нивото $1,1296, достигнат в сряда.

Фунтът стерлинг днес расте с 0,1 процента до $1,2764, получил подкрепа от Централната банка. От Банката на Англия неочаквано съобщиха, че на последното си заседание регулаторът се приближил максимално до повишаване на лихвената ставка, като три членове на управителния съвет са подкрепяли поскъпването на заемните средства.