Доларът се понижава умерено спрямо две от основните световни валути - еврото и паунда, а се покачва към йената в хода на търговията в сряда сутринта. Трейдърите следят отношенията между САЩ и Китай и оценяват изявленията на лидерите на Федералната резервна система (Фед).

Преди това йената се повиши рязко поради търсенето на защитни активи, скочило поради нов кръг от напрежение между САЩ и Китай. Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси пристигна в Тайван във вторник вечерта, въпреки предупрежденията от китайска страна, че подобно посещение е нежелателно.

Посещението на Пелоси в Тайван беше сериозно нарушение на принципите на "единен Китай" и установяването на дипломатически отношения между Китай и Съединените щати, сериозно засегна политическата основа на китайско-американските отношения, във връзка с това Пекин остро протестира, се каза в изявление на китайското външно министерство.

Междувременно няколко членове на ръководството на Федералния резерв на САЩ в свои изказвания изразиха готовност да продължат да затягат паричната политика, въпреки спада в американската икономика. По-специално, ръководителите на банките на Федералния резерв на Сан Франциско, Чикаго и Сейнт Луис говориха за необходимостта от по-нататъшно увеличение на лихвените проценти.

Към 10:30 часа българско време общата европейска валута поскъпва спрямо американската с 0,32% и се търгува по $1,0189 за едно евро в сравнение с $1,0166 за евро при затварянето на пазара във вторник.

Стойността на британската лира стерлинг се покачва с 0,43% до $1,2202 за един паунд спрямо $1,2170 за паунд в края на предишната сесия.

По отношение на японските пари щатската валута поскъпва с 0,10%, до 133,20 йени за долар, спрямо 133,17 йени за долар ден по-рано.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), пада по време на днешната търговията с 0,05%. По-широкият индекс WSJ Dollar загуби 0,14%от стойността си.