Американският долар се променя незначително спрямо еврото и британския паунд и се покачва по отношение на японската йена по време на валутната търговия в понеделник.

Цената на златото се вдигна до ниво над $1790 за тройунция, покачвайки се днес с повече от 9 долара на унция. По този начин златато затвърждава отскока от седеммесечното дъно, постигнат на гърба на по-слаб долар, съобщава Trading Economics. За този "бичи тон" по отношение на жълтия метал допринесоха и реплики от шефа на американския Федерален резерв Джеръм Пауъл. Те сигнализират, че той не планира да ограничава програмите за количествени улеснения скоро. И все пак, по-високата доходност на облигациите и надеждите за бързо икономическо възстановяване ограничиха голяма част от златния ценовия подем.

Японската йена отслабна спрямо валутите на страните от Г-7 и азиатските страни на фона на покачващите се рискови настроения, което намалява привлекателността на активите "безопасно убежище", пише Dow Jones.

Напредъкът в процеса на ваксинация срещу коронавируса и перспективите за нови стимулиращи мерки вероятно ще допринесат за подобряване на пазарните настроения, но фокусът на инвеститорите е и върху нарастването на доходността на американските държавни облигации, твърдят експерти DailyFX.com.

Доларовият индекс остава под натиск, инвеститорите очакват свежи икономически данни, за да оценят устойчивостта на икономическото възстановяване на САЩ след рецесията, причинена от пандемията, пише Trading Economics.

Настоящата седмица ще бъде натоварена за търговците по отношение на макроикономическите събития, отбелязва Dow Jones. Шефът на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл във вторник ще представи полугодишен доклад за паричната политика в банковия комитет на Сената.

Днес сутринта общата валута се търгува спрямо американската на ниво 1,2120 долара за евро, в сравнение с 1,2119 долара за евро в края на предишната сесия.

Стойността на единната европейска валута спрямо японската е в рамките на 128,03 йени, в сравнение със 127,77 йени за евро в петък.

Курсът на долара към японската валута се повиши с 0,20% - до 105,60 йени срещу 105,45 йени за долар предходната търговска сесия.

Британската лира стерлинг е стабилна спрямо долара и еврото и се търгува на сравнително високото ниво от $1,4014 за паунд срещу $1,4016 за паунд през предходния работен ден и по 1,1563 евро за паунд спрямо 1,1561 евро за паунд в петък.

Индексът ICE Dollar, който измерва стойността на долара спрямо шест основни световни валути, потъна с 0,02% спрямо предходния търговски ден. Показателят WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, спечели 0,03%.