Цената на златото в сряда расте на фона на увеличаващото се търсене на по-надеждни активи заради състоянието и влошените перспективите пред глобалната икономика. Паундът отново тръгна надолу след вчерашния си значителен ръст.

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозите си за растеж на световния БВП за 2019 и 2020 г. - с 0,2 и 0,1 процентни пункта, до 3% и 3,4% съответно. Прогнозата за растеж на най-голямата световна икономика, САЩ, за 2019 г. беше намалена с 0,2 процентни пункта до 2,4%. Фондът също понижи прогнозите за ръст на БВП на Китай за настоящата и следващата година с 0,1 и 0,2 процентни пункта до 6,1% и 5,8%, съответно.

В допълнение, търговците внимателно наблюдават сезона на корпоративните отчети в Съединените щати. И въпреки че показателите на американските банки, публикувани във вторник, като цяло се оказаха по-добри от прогнозите, инвеститорите остават предпазливи. "Някои анализатори очакват този сезон на отчитане да е най-лошият през последните години", заяви пред MarketWatch Джеймс Хациджианис, старши стратег в Long Leaf Trading Group.

Днес сутринта цената на декемврийските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex се покачва с 4,75 долара, или на 0,32% — до 1488,25 долара за тройунция. Цената декемврийските контракти за среброто се повишава с 0,51% — до 17,473 долара за унция.

Фунтът стерлинг днес сутринта спада по отношение на долара в рамките на корекции след осезателния си ръст във вторник заради новините около Brexit. Британската валута поевтинява спрямо американската до1,2757 долара за паунд в сравнение с 1,2786 долара за паунд в края на вчерашната търговия.

Курсът на долара към японската валута спада до 108,68 йени в сравнение с нивото 108,84 йени за долар ден по-рано.

Общата валута съвсем леко се понижава по отношение на американската до 1,103 долара за евро в сравнение с 1,1031 долара за евро при закриване на търговията във вторник.

Поевтиняването на фунта в сряда се дължи на факта, че търговците фиксират печалбите си след покачването стойността на британската валута към американската с 1,2% ден по-рано. Оптимизмът беше свързан с медийните съобщения, че преговарящите от Обединеното кралство и ЕС са близо до създаването на завършен проект по сделката за Brexit. Пазарите също реагираха на изявление на главния преговарящ на ЕС Мишел Барние, че постигането на споразумение за Brexit все още е възможно през следващите дни. Според последните планове Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври.

В същото време, въпреки оптимистичните заглавия, анализаторите остават скептични към перспективите на Brexit. "Дори ако страните могат да се споразумеят за нещо, не е ясно дали те могат да се придържат към срока за Brexit. Дали британският парламент одобрява договореното е друга голяма несигурност", каза Юкио Ишизуки, валутен стратег в Daiwa Securities, цитиран от Ройтерс.