През миналата седмица британският паунд се срина до 31-годишното си дъно спрямо щатския долар за първи път от октомври месец насам. Валутата беше на същото ниво и след вота за "Брекзит". Преди няколко дни отслабването й дойде заради опасенията от "Твърд Брекзит", които се появиха след интервю на премиера Тереза Мей.

Днес паундът се сви и достигна ниво под 31-годишното дъно. Той поевтиня с 1,6% по време на ранната търговия в понеделник до 1,1986 за долар. На 7 октомври курсът на валутата се сви до 1,1841 за долар. 

Експерти се опасяват, че валутата може да загуби още от стойността си след планирана за вторник пресконференция на Тезера Мей. На нея британският премиер ще коментира евентуалните условия по излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Миналата седмица в интервю за Sky News Мей намекна, че правителството на страната е готово да се изправи пред рисковете на "Твърд Брекзит", за да защити идеите си. Министър-председателят заяви, че кабинетът е готов да "жертва" достъпа до единния европейски пазар, за да ограничи потока имигранти.

Мей коментира още, че напускането на ЕС ще бъде свързано с "получаването на право на отношения със страните членки, а не със запазване на някои аспекти на настоящото членство".