В началото на валутната търговия в сряда щатският долар се понижава спрямо еврото, йената и британската лира. Сделка между Лондон и Брюксел, регулираща излизането на Великобритания от ЕС може да бъде постигната в началото на следващата седмица, което даде тласък на британската валута.

Във вторник статистиката показа забавяне на растежа на продажбите на дребно в САЩ до 0,3% през октомври от 1,6% през септември. Коментирайки тези данни, председателят на Банката на Федералния резерв на Атланта (FRB) Рафаел Бостич отбеляза, че в сравнение със солидното възстановяване, започнало през май и наблюдавано през лятото, четвъртото тримесечие може да е слабо. "Ще следим внимателно данните, за да видим дали това отслабване на ръста на продажбите на дребно ще доведе до нещо по-сериозно", каза той пред CNBC.

Междувременно председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл заяви, че нарастващата честота на коронавирусната зараза ще представлява сериозен риск за икономиката през следващите месеци. Той също така отбеляза, че е твърде рано да се каже дали ваксината ще промени прогнозите.

Йената поскъпва. Износът от Япония намаля през октомври за 23-и пореден месец, но темпът на спад се забави значително благодарение на силното търсене във всички региони на света, с изключение на Европа, на фона на постепенното възстановяване от шока, причинен от пандемията COVID-19.

Британският паунд също расте. Инвеститорите продължават да следят дискусиите по търговско споразумение между Лондон и Брюксел. Главният преговарящ на Великобритания Дейвид Фрост е информирал премиера Борис Джонсън, че сделката може да бъде постигната в началото на следващата седмица, пише The Sun.

В сряда сутринта общата валута се покачва спрямо американската с 0,10% - до 1,1874 долара за евро при $1,1862 за евро в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската падна с 0,18%, до 104,00 йени за долар от 104,19 във вторник,

Еврото също поевтинява по отношение на японските пари - с 0,08%, до 123,50 йени от 123,60 йени вчера.

Британският фунт стерлинг поскъпна спрямо долара с 0,14%, до $1,3265 за едни паунд спрямо $1,3446 за паунд във вторник, и расте към еврото до 1,1172 евро за паунд от 1,1165 евро за паунд ден по-рано.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес загуби 0,07%. По-широкият индекс WSJ Dollar падна с 0,1%.