В началото на валутната търговия в петък щатският долар е стабилен спрямо еврото, спада към паунда и се покачва по отношение на японската йена.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), се повишава по време на днешната търговията с 0,02%, а по-широкият WSJ Dollar Index спада с 0,02 %.

Като цяло през тази седмица доларовият индекс може да отчете понижение от 1%.

Днес към 9:50 часа българско време общата европейска валута се разменя срещу американската на пазара при курс 1,0316 долара за едно евро спрямо 1,0320 долара за евро при затварянето на търговията в четвъртък.

Цената на британската лира стерлинг в същото време се покачва с 0,12% по отношение на долара - до $1,2207 за един паунд.

По отношение на японската национална валута, американските пари се търгуват на борсата при курс от 133,25 йени за един долар срещу 133,02 йени за долар ден по-рано.

Натиск върху долара тази седмица бе оказан от публикуваната в сряда статистика за динамиката на потребителските цени в САЩ през юли. Данните, сочещи забавяне на инфлацията, накараха участниците на пазара да предположат, че Федералният резерв на САЩ ще затегне паричната си политика с по-малко агресивни темпове.

Междувременно редица представители на ръководството на американската централна банка дадоха да се разбере, че регулаторът не планира да спре повишаването на лихвите в краткосрочен план.

Така например, ръководителят на Федералната резервна банка) на Сан Франциско, Мери Дейли, каза, че все още е твърде рано Фед да "обяви победа" в борбата с високата инфлация, въпреки оптимистичните данни за динамиката на потребителските цени в САЩ през юли.