Паундът падна до най-ниското си ниво от 2017 година насам. Пазарът се уплаши от увеличаващия се риск от Brexit без сделка, след като претендентите за нов премиер на Великобритания потвърдиха и дори засилиха намеренията си да търсят предоговаряне на споразумението за излизане на страната от Европейския съюз, пише Bloomberg.

Британската валута е на най-ниското си ниво от над две години насам срещу долара и достигна 6-месечно дъно срещу еврото.

Борис Джонсън и Джереми Хънт, които се надяват да заменят Тереза Мей, казват, че вписаните условия за границата с Ирландия, които Брюксел смята за неизменни, ще трябва да бъдат премахнати.

След силно начало на годината, паундът е напът да се превърне най-лошо представящата се валута в Г10. Британската валута падна с 0,8 процента до $1,2418, като така загуби 2,2 процента от стойността си за месеца. Срещу еврото тя падна с 0,5 процента до 90,38 пенса, най-ниското ниво от януари.

Според участниците на пазарите има 50 процента шанс централната банка да намали лихвите през 2019 г. заради риска от Brexit без сделка.

Заплатите на Острова не са растяли толкова бързо от десетилетие

Заплатите на Острова не са растяли толкова бързо от десетилетие

Централната банка обмисля повишаване на лихвите