Британският паунд е напът да изпрати най-лошия си месец за тази година, след като се обезцени с над 3% спрямо долара през този месец до ниво от 1.2190 долара, пише Bloomberg. В края на юни изтича крайният срок за удължаване на преходния период за Brexit и има вероятност за въвеждане на отрицателни лихви във Великобритания, което отслабва валутата.

Преходният период за Brexit приключва в края на 2020 година, което означава, че Великобритания и Европейският съюз имат време да сключат нова търговска сделка, за да избегнат налагането на мита и квоти. Другият вариант е да се удължи междинният период, като последната дата за това е 30 юни. Преговорите между двете страни се възобновяват на 1 юни, след като дискусиите постигнаха скромен напредък този месец.

Инвеститорите очакват с повишено внимание срещата на Английската централна банка (АЦБ) на 18 юни, след като от последните коментари на членове на Комитета по парична политика стана ясно, че не се изключва въвеждането на отрицателни лихвени проценти. През март АЦБ намали на два пъти основната си лихва до рекордно дъно от 0.1% и в същото време увеличи програмата си за закупуване на облигации, известна като "количествени облекчения", за да подкрепи силно засегната от Covid-19 икономика. "Много държим да следим и да наблюдаваме как икономиката реагира на предприетите от нас действия", посочи управителят на АЦБ Андрю Бейли.

Централната банка на Обединеното кралство прогнозира, че икономиката може да се свие с около 25% през второто тримесечие на 2020 г. заради въведените заради коронавируса карантинни мерки. "Въпросът колко дълготрайни щети ще бъдат нанесени върху икономиката остава открит", посочи Бейли по време на изслушването от Финансовата комисия на британския парламент. "Великобритания ще се нуждае от инструменти, които да позволят на компаниите да заменят дълг за собствен капитал в бъдеще, като начин да се справят със спешните си заеми, за да преживеят коронавирусната криза", каза още Бейли.

Паундът отново доближава 35-годишно дъно при очакванията за отрицателни лихви в Англия

Паундът отново доближава 35-годишно дъно при очакванията за отрицателни лихви в Англия

През март той се срина до най-ниската си стойност за последните повече от 3 десетилетия