Спекулациите около това, че Великобритания може да бъде следващата голяма икономика с негативни лихви може да се превърнат в причината паундът отново да падне до историческо дъно, което се случи преди близо два месеца.

Британската валута записа спад спрямо щатския долар, след като заместник-гуверньорът на Bank of England Дейв Рамсден се превърна в последният експерт дал сигнал, че поставяне на основната лихва под 0% е възможно. Някои анализатори смятат, че това може да се случи до края на годината.

Паундът изгуби 0,4% от стойността си до 1,2176 долара за паунд в края на седмицата. Това доведе общата му загуба от началото на това тримесечие до 1,9% надолу, което я превърна в най-зле представящата се валута след групата на топ 10.

През март британската валута се срина до 35-годишно дъно на ниво от 1,1412 долара при разразяването на епидемията от коронавирус.

Междувременно в сряда Великобритания пласира дълг на стойност от 3,75 милиарда паунда. Тогава за първи път в историята британските облигации отчетоха отрицателна доходност при ниво на лихвата от минус 0,003%.

За пръв път в историята: Лихвата по облигациите на Великобритания е отрицателна

За пръв път в историята: Лихвата по облигациите на Великобритания е отрицателна

Тя е в размер на -0,003%