Днес Великобритания продаде успешно дълг на стойност 3,75 млрд. паунда на вътрешните пазари с падеж през 2023 г., предаде Zero Hedge, като общо получените поръчки бяха в размер на 8,1 млрд. паунда. Интересното е, че лихвата по държавните ценни книжа беше от -0,003%, което е първата в историята регулярна дългова емисия на страната при отрицателна доходност.

Всъщност Великобритания беше направила експеримент с едномесечни облигации преди четири години, които постигнаха отрицателна доходност, но те не представляваха конвенционални дългосрочни държавни ценни книжа.

Някои анализатори припомниха, че дългът на страната се разглежда като изключително сигурен актив, тъй като тя е изряден платец. Същевременно инвеститорите, изглежда, все още не се притесняват от масивното увеличаване на задълженията на страната за стимулиране на икономиката.

Банките от страните в еврозоната ще получат заеми при минус 1% лихва

Банките от страните в еврозоната ще получат заеми при минус 1% лихва

ЕЦБ е готова да увеличи програмата си за изкупуване на правителствен дълг

"Аукционът идва точно в момент, в който Bank of England обмисля възможността за понижаване на основния лихвен процент от настоящата му исторически ниска стойност до негативна територия, тъй като властите се опитват да върнат инфлацията до 2%. Каквото и да правите, само не поглеждайте към Япония", иронично отбелязват от Zero Hedge.

"Това е символичен момент", каза лихвеният стратег в Barclays Мойен Ислам. "Предвид скорошните коментари на комитета за определяне на лихвите в централната банка, въпросът за отрицателният основен лихвен процент далеч не е решен."

Пазарите обаче далеч не са очаровани от възможността за преминаване към негативни лихви. "Не мога да си представя икономика, в която подобен ход може да е по-лош вариант", каза форекс стратегът от Societe Generale Кит Джукс. "Икономическите ползи са неясни, но мощният коктейл от отрицателни лихви и колосални количествени улеснения ще отслабят валутата."

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Защо покачването на индекса на потребителските цени е вредно, какво ще се случи с парите и как би изглеждало естественото възстановяване

През април индексът на потребителските цени се сви до 0,8% на годишна основа, като през март ръстът му беше от 1,5%.