Европейската централна банка (ЕЦБ) пусна най-евтините в историята кредити за банки от еврозоната и заяви, че обмисля разширяването на програмата за изкупуване на облигации, която към момента възлиза над €750 млрд. Президентът Кристин Лагард предупреди, че икономиката на валутния съюз може да се свие с до 12 процента през тази година, а какво ще бъде възстановяването, остава неясно.

Централната банка остави основните си лихви без промяна, но съобщи, че ще предлага 4-годишни заеми на банките при лихви, които достигат и до минус 1 процент.

Лагард посочи още, че банката е готова да разшири програмата за изкупуване на облигации "с колкото е необходимо и за колкото дълго трябва", за да се справи с икономически спад.

Банката ще се насочи към определени страни заради нуждата да предотврати финансова фрагментация във валутния съюз - заобиколен начин да съобщи, че ЕЦБ ще купува италиански и испански правителствен дълг.

Коментарите ѝ помогната да бъдат успокоени инвеститорите, които се опасяваха, че ЕЦБ може и да не застане с пълна сила зад задлъжнелите правителства в Рим и Мадрид. Все пак, някои бяха разочаровани, че централната банка не увеличи още вчера програмата за изкупуване на облигации.

Регионът е изправен пред най-сериозният икономически спад от Втората световна война. Разходите по обслужване на дълга за Италия и някои други южноевропейски държави се покачиха през последните седмици заради съмнения, че задлъжнелите правителства ще се справят с растящите разходи за кризата.

Данните, публикувани в четвъртък, сочат, че икономиката на еврозоната се свива с 3,8 процента през първите три месеца, спрямо последните на 2019 г., и с 3,3 процента спрямо същия период на миналата година.

Освен свиване на БВП, мерките срещу вируса намалиха и потребителските цени. Инфлацията в еврозоната намалява до едва 0,4 процента през април, достигайки най-ниското си ниво от почти четири години. ЕЦБ се цели към инфлация "близо до, но под" 2 процента.

Лагард заяви, че новата програма за изкупуване на акции е "най-добрият инструмент, който имаме" за справяне със спада. За първи път тя допусна, че програмата може да действа и през 2021 г.

Решението на ЕЦБ да "подслади" условията за заемите ще подкрепи банките от еврозоната и вероятно те ще заемат над €1 трлн. през юни, според Фредерик Дукрозет, икономист в Pictet Wealth Management.

При настоящия темп на покупки на облигации - около €25 млрд. седмично - ЕЦБ ще достигне лимита на програмата си до октомври. Според Кристофър Дембик, директор по макроанализа в Saxo Bank, ЕЦБ ще трябва да добави поне €500 млрд.