По време на валутната търговия във вторник сутринта щатският долар се понижава спрямо еврото и се покачва по отношение на британската лира стерлинг и японската йена.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес се повишава с 0,17%, а по-широкият WSJ Индексът на долара губи 0,05%.

Към 10:20 часа българско време общата европейска валута поскъпва спрямо долара с 0,12% и се търгува на пазара по $1,0741 за едно евро в сравнение с $1,0730 в края на предишната сесия.

Цената на американската валута по отношение на японската национална валута се покачва в същото време до 132,01 йени за един долар в сравнение със 131,88 йени за долар при закриване на търговия вчера.

Британската лира стерлинг поевтинява спрямо "зелените пари" с 0,16% и се търгува по 1,2163 долара за един паунд при 1,2184 долара за паунд в понеделник.

Инвеститорите са склонни да смятат, че Федералната резервна система на САЩ може да е близо до края на цикъла на затягане на паричната политика, въпреки "ястребовите" изявления на представители на регулатора.

Ръководителят на Федералната резервна банка (FRB) на Сан Франциско Мери Дейли каза, че според нея централната банка на САЩ ще трябва да повиши лихвения процент над 5%, за да се бори с инфлацията.

Нейният колега от Фед в Атланта Рафаел Бостик също потвърди по-ранното си мнение, че лихвата ще бъде повишена до над 5%. В момента диапазонът му е 4,25-4,5%.

Междувременно облекчаването на антикоронавирусните ограничения в Китай стимулира търсенето на рискови активи.

Китайската валута поскъпва днес сутринта курсът беше 6,7675 юана за един долар, спрямо 6,7719 юана за долар ден преди това.