Цените на петрола увеличиха ръста във вторник, подкрепени от коментар на премиера на Израел Бенджамин Нетаняху, който изрази увереност, че американският му колега Доналд Тръмп ще направи "правилния ход" при преразглеждането на ядрената сделка.

В Лондон фючърсите за барел от бенчмарковия брент за юли се търгуваха за 74,90 долара, повишение от 21 цента. Щатският еквивалент West Texas Intermediate е на цена от 68,81 долара, ръст от 24 цента.

Търговията днес е спокойна, като много множество пазари, включително и Китай, Индия и Сингапур, са затворени заради празника.

В понеделник цените на петрола се повишиха, след като Нетаняху увеличи натиска САЩ да се изтеглят от постигнатата през 2015 година сделка с Иран, представяйки, по думите му, доказателство за тайна ядрена програма на Иран. Техеран отрече.

Петролът може да стигне и $300 за барел, твърди експерт

Петролът може да стигне и $300 за барел, твърди експерт

Нежеланието на компаниите да инвестират може да доведе до шок в доставките

Тръмп даде на Великобритания, Франция и Германия срок до 12 май, за да поправят "дупките" в сделката. В противен случай президентът се закани да въведе отново санкции.

"Световните петролни пазари са горе-долу в баланс сега, но ако сделката не бъде подновена, това ще срине износа на Иран, което от своя страна ще доведе до недостиг в предлагането", казва Томомичи Акита, старши икономист в Mitsubishi UFJ Research and Consulting в Токио пред Reuters. "Ако това се случи, петролът ще достигне до почти 90 долара за барел".