Организацията на страните износителки на петрол намали прогнозата си за нуждата от "черното злато" за четвърти път в последните пет месец, посочвайки икономическата несигурност около търговския спор между Съединените американски щати и Китай, както и Brexit, пише The Wall Street Journal.

В следения внимателно месечен доклад за пазара на петрол, картелът казва, че очаква забавяне на ръста на търсенето през тази година, намалявайки прогнозата си до 980 хил. барела дневно.

Макар че намалението от предходния доклад е едва 40 хил. барела, това е третият пореден месец на спад. Освен с политическата несигурност, която нанася удар по икономиката, ОПЕК се бори и с ръст на производството от страни, които не членуват в организацията, като например САЩ.

Картелът намали и прогнозата за растеж на предлагането за 2019 и 2020 г. за страни, които не членуват, цитирайки спад в съответните прогнози на САЩ, Великобритания и Норвегия.

Цените на петрола се движиха в големи граници през миналия месец, след като атака срещу критично важна инфраструктура на Саудитска Арабия изтри временно 5 процента от световното предлагане на "черното злато" и предизвика исторически еднодневен ръст, който почти достигна 20 процента. Повишението в цената обаче бързо се изпари и цените се върнаха под $60 за барел.

Подобна цена не се харесва на Саудитска Арабия, която изчисли държавния си бюджет при прогноза от средно $80. Очаква се в началото на декември страните от картела да се срещнат отново във Виена, за да обсъдят следващите си ходове.

Ще доведе ли следващата криза до цена на петрола от 10 долара за барел?

Ще доведе ли следващата криза до цена на петрола от 10 долара за барел?

Повечето от факторите вече са налице, показва анализ на oilprice.com