Има пет вида пазари, според Чарли Билело, експерт финансови пазари и автор на рубриката "Пенсионни партньори". Ако можете да разграничите добрите от лошите, то ще сте успешни на финансовите пазари, смята още експертът. Но ако не можете наистина да ги различите, вероятно ще се представяте много зле в търговията и инвестициите си, предупреждава Билело. 

Но първо - да видим докъде са стигнали щатските пазари в момента.

Щатските индекси достигнаха в началото на седмицата свръхпродадени територии. Това се случи след изключително силни разпродажби на пазарите през октомври, затвърдил традицията да е най-силно волатилния месец в годината. 

След понижение от над 10% в индекса S&P 500 през октомври, в края на месеца едва 11% от компонентите му се търгуват над 50-дневните си средни пълзящи величини. Това е изключително нисък процент. 

И последните два дни станахме свидетели на известно възстановяване. С по близо 1% се повишиха широкия индекс S&P 500 и Dow Jones вчера в последния ден на октомври.

Подобни периоди на възстановяване, след достигане на крайно разпродадени нива на техническите индикатори, не са нетипични. Историята сочи, че в такива ситуации индексите са носили средна възвръщаемост от 22.7% през следващата година, като положителен доход са реализирани в 93% от случаите. 

Скокът на мъртвата котка 

Разбира се, има и една опасност пред инвеститорите. И тя е да сме свидетели на "скока на мъртвата котка" и да видим още спад, преди индексите да започнат да се възстановяват. 

Като пример Билело дава 2008-ма година. След спад през януари и достигане до екстремни нива на разпродажби, индексите се повишиха с 13% от януари до май, само за да станат свидетели на по-нататъшни и по-сериозни загуби през останалата част на годината. 

Последният удар 

Биковете се надяват, че спадът не е приключил след дълго повишение. Този пазар, като по учебник може да се проследи през 2007-ма година. Върхът от началото на годината е последван от поевтиняване от 15%, само за да видим нови рекордни стойности за широкия S&P 500 през октомври. Там обаче се слага "капан за бикове" и следва спад от 57% от върха.

Падащият нож

Този пазар всява шок и ужас сред инвеститорите. При него най-трудното е да се открие дъното. Всеки път, когато инвеститорите решават, че това е дъното, следва ново силно и рязко понижение. И така, докато инвеститорите не загубят сериозна част от капитала си. Не е случаен съветът на повечето от водещите експерти - "Не се опитвайте да хванете падащ нож!"

Като пример може да се посочи 29-ти септември 2008-ма година, когато техническите показатели са при екстремни свръхпродадени нива за широкия индекс, след загуба от 30%. И докато това е изглеждал добър момент за влизане на пазара, следва още 32% спад за индекса. 

Светият Граал 

Това е нещо нереално, или пък се случва изключително рядко в историята на търговията и е по-скоро резултат на голям късмет. Или прекрасните подаръци, които пазарът прави на инвеститорите, имали късмета да уцелят най-добрия момент за влизане, при край на мечи пазар.

След дълъг и продължителен спад и в момент, когато негативизма е достигнал крайни екстремни нива, обикновено следва началото на нов бичи тренд, при който пазарът вече никога не поглежда назад. Като пример за това се дава 2009-та година, когато бяха налице серия от подобни крайности. 

Покупка на корекции 

Това е пазар, при който инвеститорите е добре да купуват на всеки спад. Най-вероятно всички са добре запознати с този пазар, който доминираше между 2009-та и 2017-та година. Всяко понижение от 4-5% на индексите даваше добри възможности за покупки, защото бе следвано от нови повишения и върхове за индексите.