Служебният кабинет прие законови изменения, целящи оптимизиране на дейността на координационния съвет за приемане на еврото, както и има намерение да изготви закон за въвеждането на единната европейска валута, който да представи на следващото Народно събрание.

Това обяви на брифинг след редовното заседание на Министерски съвет в сряда вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов.

"На днешното заседание на Министерския съвет приехме нормативни промени по отношение на т.нар. координационен съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната. Посредством тези промени постигаме съответствие спрямо настоящия състав на правителството и заместник-министър председателят по управление на европейските средства в мое лице става член на този съвет", съобщи той.

Вицепремиерът изрично подчерта - позицията на служебното правителство е твърдо "за" приемането на европейската валута.

Съветът на ЕС подкрепи Хърватия да приеме еврото от януари догодина

Съветът на ЕС подкрепи Хърватия да приеме еврото от януари догодина

В началото на юни ЕК и ЕЦБ отчетоха, че Загреб изпълнява изцяло изискванията за влизане в еврозоната

"Знаете, че има приет национален план за приемане на еврото от последното редовно правителство, като заложената индикативна дата е 1 януари 2024 година. Нашата цел като служебно правителство е тези процеси да продължат да се случват без забавяния. За България и за служебния кабинет продължават да бъдат приоритет всички процеси за по-бърза интеграция и по-тясно сътрудничество във всички европейски процеси - членството ни в Шенген, членството ни в еврозоната, членството ни в ОИСР", обяви Атанас Пеканов. 

Имало обаче много работа и конкретни задачи, които трябва да бъдат изпълнени, за да се приеме еврото, като за целта се създават 7 работни групи, изтъкна Пеканов. Ще се работи и за изготвяне на проектозакон за приемане на еврото, който да бъде внесен за разглеждане от следващия парламент. 

Министерството на финансите официално поиска първото плащане по Плана за възстановяване

Министерството на финансите официално поиска първото плащане по Плана за възстановяване

Искането включва 22 етапа и цели, свързани с изпълнението на 18 реформи и инвестиции