Докато централните банки, заблудените икономисти и финансовите медии правят всичко по силите си, за да убедят американците, че настоящата фаза на хиперинфлация е просто преходна, шокиращата реалност е, че Федералният резерв на практика е загубил контрол над краткосрочните инфлационни очаквания, както показва проучването на потребителските очаквания от Федералния резерв на Ню Йорк, предаде Zero Hedge.

Според последната част от това наблюдение през юни, очакванията за потребителската инфлация за една година напред, скочиха с най-големия си темп досега, като нараснаха с 0,8% за един месец - от 4,0% през май до рекордно високи стойности за тази година серия от 4,8% през юни.

В най-голяма степен нарастването на инфлацията се дължи на очакванията на хора, които има висше образование.

Повечето американци очакват инфлацията да е трайна, като най-ценният (и широко разпространен) актив на средната класа - жилищата - се очаква да поскъпнат до почти рекордни нива от 6,2% през юни 2022 г. Това е значително по-висок темп от 12-месечния среден ръст от 3,7%. "Средната несигурност на ръста на цените на жилищата за година напред - или несигурността, изразена по отношение на резултатите от ръста на цените на жилищата напред - се е увеличила и е достигнала нов сериен връх", се посочва и в доклада.

Разглеждайки разбивката на инфлационните очаквания по стоки, догодина висшето образование се очаква да поскъпне със 7,0% спрямо 6,1% през май, което е най-високата стойност от април 2019 г. цената на храните и бензинът се очаква да поскъпнат със 7,1% и 9,2% спрямо 8,0% и 9,8% през май. Средната очаквана промяна в разходите за медицинско обслужване и наем остава непроменена на 9,4% и 9,7%; другаде се очаква медицинските разходи да нараснат с 9,36%; а цените на наемите ще се повишат с 9,66%.

Някои други забележителни акценти от проучването: 9,59% (срещу 9,69% през предходния месец) очакват да не могат да извършат минимално плащане на дълга през следващите три месеца; средната възприемана вероятност за загуба на работа през следващите 12 месеца е спаднала от 12,6% на 10,9%, достигайки ниски нива на нови серии, което се очаква в държава с рекорден брой работни места.