Кремъл заяви, че Русия работи върху нова платежна система за икономически отношения с други страни. Причината: механизмът, базиран на щатски долари, се оказва "ненадежден, фалшив и опасен", пише Daily Sabah, цитирайки Дмитрий Песков.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че няма нужда от притеснение относно отслабването на доларовата система, тъй като самите САЩ я подкопават чрез своите действия.

"Русия изгражда нова система от икономически връзки, защото предишната система се оказа ненадеждна, фалшива и опасна. Ние търсим възможност за развитие на алтернативи", каза Песков.

Градовете "призраци" в Русия

Градовете "призраци" в Русия

Къде се намират и как се е стигнало до "нерадостната" им съдба

Русия последователно критикува САЩ за използване на своето лдерство в глобалната финансова система за налагане на финансови санкции, като замразяване на сметки, забрана на плащания и забрана за продажбата на долара, който служи като валута за международни плащания. Според Москва това оказва влияние върху разпределението на средства чрез международни финансови институции.

САЩ контролират международната система за предаване на информация и извършване на плащания, известна като SWIFT, и са дом на две от най-големите финансови институции в света - Световната банка и Международният валутен фонд (МВФ).

Според президента на Руската федерация Владимир Путин - "Русия е живяла под санкциите на САЩ през почти цялата си съвременна история".

Всъщност, когато Москва започна своята военна инвазия в Украйна през февруари 2022 година, САЩ и техните западни съюзници наложиха различни пакети от сурови санкции и Русия се оказа почти откъсната от глобалната финансова система.

При стеклите се обстоятелства Москва започна да търси различни алтернативи, които да й позволят да осигури международни плащания и търговия с други страни. Вашингтон и ЕС разглеждат като "сериозно предизвикателство".

Русия избира президент, а икономиката й - нов път

Събитията, които предстоят през 2024-а: Русия избира президент, а икономиката - нов път

Какво ще се случи с руската икономика, какви са основните рискове и възможните стимули