В Русия откриха седем сравнително големи населени места, които преди са били пълни с живот, но сега са изоставени, тъй като в тях не е останал нито един жител. Експерти от туристическата услуга Tutu разказаха за "призрачните" градове, като информацията е на разположение на Лента.ру.

Много от изоставените селища се намират в Далекоизточния федерален окръг. Едно от тях е селището Кадикчан в Магаданска област, изоставено през 2000-те години. По съветско време там е имало голямо въгледобивно предприятие, което е работило до експлозията в мината през 90-те години. След затварянето на предприятието работниците са започнали да напускат селището.Сега Кадикчан се състои от няколко празни къщи с рушащи се стени.

Друг "призрачен" град, назован от експертите, е Иултин в Чукотка.

Селището става притегателен център за работниците през 30-те години на миналия век, когато там е открито голямо находище на различни метали. Но през 90-те години добивът спира и немноголюдното население напуска Иултин. Заради студения климат и отдалечеността от други населени места, Иултин е добре запазен и прилича на място, застинало във времето. Сега дотам се организират екскурзии от Анадир.

Пример за "призрачен" град в Якутия е Юникчан, където през 30-те години на миналия век започва разработване на находища на злато.

Новосъздаденото тогава селище се развива бързо, като населението му достига около 3000 души. Обаче през 2008 г. селището е "закрито" от властите на републиката, тъй като след затварянето на предприятието в него не са останали жители.

Снимка 543031

Източник: EPA/БГНЕС

Четвъртият град "призрак" в Далекоизточния федерален окръг е бившето селище на подводничарите Финвал в Камчатка, необходимостта от което отпада, след като военните решават да се преместят по-близо до регионалния център.

Сега до запустялото селище може да се стигне с лодка или с хеликоптер. Туристи отиват (евентуално) до Финвал, за да видят ръждясали кораби и разрушени къщи.

Експертите разказват и за три изоставени места в европейската част на Русия. Сред тях е Халмер-Ю в Коми, изоставен през 90-те години. Някога там са намерили находище на въглища и е открита мина.След ликвидацията на рудника, по-късно е изоставено и селището. Понастоящем то периодично е използвано и като военен полигон.

Трябва да се отбележи, че един от споменатите градове "призраци" в по-голямата си част е под вода.

Става въпрос за "руската Атлантида" - Молога (в Ярославска област), като градът е наводнен през 40-те години на миналия век, по време на строителството на водноелектрическата централа "Рибинск". По онова време местните жители са били изселени на други места, а основите на църквите са били подкопани от водата - но и сега във водата понякога могат да се видят силуети на сгради. По времето на царуването на Екатерина II, Молога е бил известен с красивите си катедрали, библиотеки, богати имения и наличието на няколко предприятия.

Едно от изоставените места - селището Чаронда във Вологодска област - все още е отбелязано на географската карта на Русия.

От време на време там идват рибари и туристи, за да видят разрушената църква "Св. Йоан Златоуст" и дървените къщи. При това до Чаронда може да се стигне само по вода или с моторни шейни по замръзналото езеро. Някога богатият град започва постепенно да "угасва" и да се превръща в малко село, заради появата на нови търговски пътища. Така в началото на ХХ век в Чаронда живеят няколкостотин души, а през 2015 г. селото напълно опустява.