Съветът на директорите на централната банка на Русия днес реши да намали основния лихвен процент със 150 базисни пункта до февруарското си ниво - 9,5%, от 11%. Това се казва в съобщението на регулатора, цитирано от Интерфакс. Повечето финансисти прогнозираха опцията за спад на основната лихва със 100 базисни пункта т.е. до 10%.

Отбелязва се, че външните условия за руската икономика остават сложни и значително ограничават икономическата активност. "В същото време, снижаването на инфлацията става по-бързо, а спадът на икономическата активност е по-бавен, отколкото централната банка очакваше през април. Последните данни показват ниски темпове на нарастване на цените през май и началото на юни", се казва в съобщението на регулатора.

Според прогнозата на руската Централна банка, като се има предвид текущата парично-кредитна политика, инфлация ще бъде 14-17% през 2022 г., ще се понижи до 5-7% през 2023 г. и ще се върне на нивата си от преди кризата от 4% през 2024 година.

Централната банка прогнозира среден основен лихвен процент за тази година в диапазона от 10,8-11,4%, за 2023 г. - 7-9%, и през 2024 г. - 6-7% средна основна лихва.

Централната банка ще оцени целесъобразността от последващо намаляване на основната лихва на следващите си заседания, допълват от регулатора. Следващото заседание на Съвета на директорите на Централната банка, на което ще бъден разгледан въпроса за нивото на основната лихва в Русия, е в края на юли.

Руската Централна банка с ново рязко понижение на основната лихва, само за месец

Руската Централна банка с ново рязко понижение на основната лихва, само за месец

Основната лихва падна до 11%, защо