Съветът на директорите на Централната банка на Русия на извънредно заседание днес, реши да понижи основната лихва от 27 май с 300 базисни пункта до 11%, се казва в изявление на регулатора, цитирано от Интерфакс.

"Последните седмични данни сочат значително забавяне на текущите темпове на нарастване на цените. Динамиката на обменния курс на рублата, наред със забележимото намаление на инфлационните очаквания на населението и бизнеса, допринасят за отслабването на инфлационния натиск.

Годишната инфлация за април достигна 17,8%, обаче по данни към 20 май се забави до 17,5%, намалявайки по-бързо от априлската прогноза на Банката на Русия", се казва в съобщението.

Централната банка отбелязва също, че притокът на средства по срочни депозити в рубли продължава, но кредитната активност остава ниска. "Това ограничава проинфлационните рискове и обуславя необходимостта от облекчаване на паричните условия", коментират от Централната банка.

Междувременно външните условия за руската икономика остават трудни, което значително ограничава икономическата активност, отбелязва Централната банка. "Рисковете за финансовата стабилност са намалели донякъде, което позволява облекчаване на определени мерки по капиталовия контрол".

Регулаторът допуска възможността за по-нататъшно намаляване на основния лихвен процент на следващите заседания.

На 29 април Централната банка на Русия взе решение да намали основната си лихва с 300 базисни пункта до 14%. Преди това, на 8 април (на извънредно заседание) регулаторът също намали основната лихвата с 300 базисни пункта - до 17%.

Ще припомним, че руската Централната банка много рязко повиши основната лихва - от 9,5% на 20% - на извънредно заседание на 28 февруари (непосредствено след началото на инвазията в Украйна), в отговор на нарастването на рисковете от инфлация и девалвация на рублата.

Руската централна банка продължи с ударното понижение на основната лихва - от 17% на 14%

Руската централна банка продължи с ударното понижение на основната лихва - от 17% на 14%

Външната среда за руската икономика обаче остава трудна