Саудитска Арабия вече официално въведе нови ставки за облагане на нездравословните продукти. Популярният като данък "грях" предвижда тютюневите изделия и енергийните напитки да поскъпнат двойно, а останалите безалкохолни напитки - с 50 на сто.

От своя страна търговците на такива стоки ще трябва да започнат да декларират запасите си от такива продукти и да плащат събраните налози от тях до 45 дни.

През миналия месец от кралството обявиха, че промяната влиза в сила от 11 юни, след като Съветът за сътрудничество на страните от Персийския залив ратифицира споразумение за нивата на данък добавена стойност и акциз.

Същите промени ще направят и Обединените арабски емирства през четвъртото тримесечие на годината, съобщава сайтът Arabian Business.

Така един кен от 250 милилитра от популярна енергийна напитка вече струва 4 судитски риала от 2 риала преди това, а цената на RedBull вече е между 10 и 12 риала, посочва Saudi Gazette.

От Рияд очакват по-високите налози да донест допълнително 1,87 милиарда долара в държавнта хазна в следващата половин година.