Цените на златото, среброто и платината отбелязват сериозни върхове от месеци насам. Според експерти през следващите месеци те могат да продължат да растат, достигайки нови рекорди, съобщава CNBC.

В средата на тази седмица цените получиха нов стимул, след като по-меките от очакваното данни за инфлацията в САЩ засилиха перспективата за намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв в близко бъдеще. На 15 май цените на златото се установиха на най-високото си ниво от над три седмици насам, а среброто достигна най-висока стойност от повече от три години. Платината се изкачи до почти едногодишен връх.

Цените на среброто са напът до най-високата си стойност за десетилетието

Цените на среброто са напът до най-високата си стойност за десетилетието

По-голямото промишлено потребление е основен катализатор за нарастващото глобално търсене

През последните седмици златото неколкократно отбеляза исторически върхове.

Снимка 359200

Източник: iStock

Среброто, благородният метал, който понякога се описва като "по-бедния братовчед" на златото тази седмица регистрира най-високото си ниво в рамките на един ден от февруари 2021 г. насам. Цените на платината също бележат исторически върхове.

На този фон анализаторите от ROTH Capital Partners дават прогноза за още по-високи цени на златото и среброто през следващите месеци.

Златото, което обикновено се счита за актив "сигурно убежище" във времена на финансова несигурност, бележи възходящ тренд от края на 2022 г. въпреки високите лихвени проценти и сравнително силния щатски долар.

Докога цените на златото ще продължат да се покачват?

Докога цените на златото ще продължат да се покачват?

Причините за "златната треска" са фактори като инфлацията, очакване на намаления на лихвените проценти и много други