2024-а година може да се окаже знаменателна за среброто, като цените могат да достигнат най-високата си стойност за десетилетието. Прогнозите са, че тази година глобалното търсене на ценния метал ще достигне 1,2 млрд. унции, което ще бъде второто най-високо ниво в историята, става ясно от доклад на Silver Institute, цитиран от CNBC

Среброто се използва предимно за промишлени цели и обикновено се влага в производството на автомобили, соларни панели, бижута и електроника. По-голямото промишлено потребление е основен катализатор за нарастващото глобално търсене на белия метал, коментират експертите.

Според очакванията цените на среброто ще достигнат 30 долара за тройунция, което би било 10-годишен връх. Среброто, което се търгува на нива от 22,4 долара за тройунция, за последен път достигна 30 долара през февруари 2013 година.

Цените на среброто се насочват към 9-годишен връх през 2023 г. Има ли недостиг?

Цените на среброто се насочват към 9-годишен връх през 2023 г. Има ли недостиг?

Последният път, когато металът докосна нива от $30 за тройунция, беше през февруари 2013 г.

От Silver Institute очакват 9% ръст в търсенето на сребърни изделия и 6% в търсенето на бижута през тази година, като се очаква Индия да стимулира скока в покупките на бижута. В доклада се казва също така, че прогнозираното възстановяване на производството на потребителска електроника също е напът да даде допълнителен тласък на пазара на сребро.

Анализаторите отбелязват, че в краткосрочен план забавянето на китайската икономика и евентуално намаляване на шансовете за спад на лихвените проценти в САЩ в началото на годината могат да се окажат пречка за институционалните инвестиции в сребро. Въпреки това тенденциите могат да се обърнат през втората половина на 2024 година, когато повечето пазарни наблюдатели смятат, че Федералният резерв на САЩ все пак ще започне да намалява лихвите.

Снимка 506902

Източник: iStock

Цените на среброто, подобно на златото, обикновено имат обратна зависимост от лихвените проценти. Средата на по-високи лихвени проценти вреди на търсенето на сребро и злато, тъй като благородните метали не дават лихва, което ги прави по-малко привлекателни в сравнение с алтернативни инвестиции като облигациите.

Възможно ли е ръстът при среброто да надмине този на златото?

Среброто се смята за по-бедния братовчед на златото, но и двата ценни метала имат положителна корелация, когато става въпрос за цени, макар и с известно закъснение един спрямо друг.

"Ето какво обикновено се случва със среброто: то се движи заедно със златото, но с известно закъснение", коментира Ранди Смолууд, който е главен изпълнителен директор на Wheaton Precious Metals.

Заради широкото му индустриално приложение неговото представяне е тясно свързано със състоянието на цялата икономика или бизнес цикъла. За разлика от него цените на златото обикновено се повишават във времена на икономическа слабост или несигурност.

В този смисъл среброто е по-чувствително към икономическите промени и по-нестабилно от златото. При него има тенденция да превъзхожда жълтия метал в периоди на силна икономическа експанзия, но се представя по-слабо, когато има икономически стрес. Тази връзка може да се проследи чрез съотношението злато-сребро, което показва колко унции сребро са необходими, за да се купи една унция злато. Понастоящем това съотношение е 90 към 1.

Среброто наистина би могло да надмине като ръст златото, особено ако Фед на САЩ започне да облекчава лихвените проценти, категорични са анализаторите.

Цената на златото постави нов рекорд - над $2100 за унция за първи път в историята

Цената на златото постави нов рекорд - над $2100 за унция за първи път в историята

Експерти смятат, че златото ще продължи да поскъпва през следващата година заради геополитическото напрежение