Цените на среброто може да достигнат деветгодишен връх от 30 долара за тройунция тази година. Недостатъчните доставки на сребро, както и тенденцията на метала да се представя по-добре от златото в периоди на висока инфлация, са ключови за ръста, смятат анализатори, цитирани от CNBC.

Последният път, когато металът докосна нива от $30 за тройунция, беше през февруари 2013 г., според данните на Refinitiv.

"Исторически погледнато среброто е донасяло печалби от близо 20%, когато инфлацията е висока. Като се има предвид този опит и колко евтино остава в сравнение със златото, не би било изненада да видим среброто да се насочи към 30 долара", каза Джани Симпсън, главен изпълнителен директор на ABC Bullion.

Спот цените на среброто достигнаха рекордно високо ниво от 49 долара през 1980 г. на фона на инфлация от 13,5%, спрямо около 4 долара през 1976 г., когато нивото на инфлация беше по-ниско от 5,7%. Последно благородният метал се търгуваше за 24 долара за тройунция, на фона на инфлация от 6,5%.

Недостиг на сребро

"Има недостиг и забележим спад в наличните физически запаси от сребро, държани в центрове на Ню Йорк и Лондон, повече, отколкото се вижда при златото", коментира Ники Шийлс, ръководител на стратегията за метали в компанията за благородни метали MKS PAMP.

Какво води до невиждания от десетилетия дефицит на сребро в света

Какво води до невиждания от десетилетия дефицит на сребро в света

Благодордният метал не е бил в сегашната си позиция доста отдавна

Според търговската група The Silver Institute доставките на сребро от мините през 2022 г. са били 843,2 милиона унции, което е по-малко от пика за десетилетието от 900 милиона през 2016 г.

Предлагането обикновено не може да отговаря толкова бързо на търсенето. "Когато цените на среброто се покачат, сребърните мини не могат мигновено да увеличат производството, защото доставят само около 25% от среброто", според Смолууд. Той добавя, че пазарът често разчита на оловно-цинковите мини, за да задоволи по-високо търсене.

Страховете от рецесия обаче могат да доведат до по-малко индустриално търсене, което може да доведе до спад на цените на среброто до 18 долара за тойунция, според MKS PAMP.