Бьорн Улваеус, който е част от шведската попгрупа ABBA, се превърна в стожер на един свят без банкноти, след като синът му беше ограбен. Музикантът смята, че отказът от парите в брой ще попречи на престъпниците и данъчните измамници, като същевременно с това ще подпомогне бизнеса и държавния бюджет, пише The Washington Post.

"Швеция би била идеалната страна, в която да няма пари в брой. Мисля, че това трябва да е бъдещето", коментира шведът пред Bloomberg през 2014 година.

Централната банка на Финландия препоръча на гражданите си да се запасят с пари в брой

Централната банка на тази европейска страна препоръча на гражданите си да се запасят с пари в брой

Само 7% от гражданите на страната редовно използват пари в брой

Почти десетилетие по-късно желанието му почти се сбъдва. В проведено наскоро проучване съвсем малка част от шведите заявяват, че са използвали пари в брой през предходните 30 дни, докато цели 95% от хората на възраст между 15 и 65 години са изтеглили приложението за мобилни плащания Swish - собственост на кредитори, сред които Danske Bank A/S и Swedbank AB.

Плащанията с мобилния телефон и с дебитни и кредитни карти доминират при пазаруването, даренията за бездомните и църковните събирания. Паричните трансакции намаляват до 8% от бизнес плащанията в края на 2022 година от 18% 5 години по-рано. При толкова ниски обеми на практика е нерентабилно да се работи с кеш.

Снимка 607980

Източник: iStock Images

Швеция все пак е уникален случай: Това е малка, технологично развита икономика. Въпреки това посоката на движение е една и съща почти навсякъде. Ускорена от пандемията, при която QR кодовете замениха менютата в ресторантите, а разходите онлайн нараснаха - дори в Швеция, където ограниченията не бяха никак строги.

Швеция, която пусна първа книжните пари в Европа, е на път да се откаже от тях завинаги

Страната, пуснала първите книжни пари в Европа, сега е на път да се откаже напълно от тях

Скандинавската държава първа въведе книжното разплащане в употреба в далечната 1661 г.

На този фон централните банки навсякъде обмислят да създадат свои собствени цифрови валути, за да компенсират рисковете от липсата на пари в брой.

Съществуват обаче и рискове. Един от тях е цифровото изключване. Бездомните хора могат да приемат карти, но пенсионерите и бежанците могат да бъдат изолирани от свят, в който липсва кеш.

Не на последно място, технологиите понякога се развалят, компютрите и мобилните телефони спират да работят или стават жертва на хакери. Безкешовите системи за разплащане в магазини и заведения понякога блокират.

Може и да се чувстваме по-сигурни с по-малко банкноти в джоба си късно вечер, но престъпността едва ли ще изчезне. Просто преминава в ново измерение. Нека не забравяме, че понякога киберпрестъпници успяват да източат цели банкови сметки за отрицателно време.

Не на последно място, зависимостта на хората от банките в един свят беш пари в брой ще е огромна. А какви са плюсовете и какви минусите от това, тепърва ще се види. Вероятно първо в Швеция.

Швеция иска бъдеще без кеш, но банките ще бъдат принудени да поддържат парите в брой

Швеция иска бъдеще без кеш, но банките ще бъдат принудени да поддържат парите в брой

Това предвиждат законодателно предложение