В началото на валутната търговия в сряда доларът отново укрепва спрямо еврото след понижението на курса му по време на вчерашната сесия. Скъпият долар сваля цената на златото.

Общата валута днес сутринта се търгува спрямо американската на ниво $1,1563 за едно евро в сравнение с $1,1574 при закриването на пазара във вторник.

Курсът на долара към йената е стабилен, двойката се търгува на ниво 112,23 йени в сравнение с 112,25 ден по-рано.

За едно евро днес на пазара дават по 129,76 йени в сравнение с 129,94 йени при закриване на вчерашната търговия.

Във вторник йената като цяло поевтиня на фона завръщащия се апетит към риска на финансовите и фондовите пазари.

Американската валута практически не реагира на думите на президента Тръмп, който отново подложи на критики Федералния резерв. Според него паричният регулатор излишно бързал с повишаването на основните лихвени ставки. Тръмп нарече шефа на Фед Джоуел Пауъл прекалено консервативен.

Цена на златото в сряда се понижава, върху нея негативно влияе силният долар. Инвеститорите очаква публикуването на протокола от последното заседание на Федералния резерв на САЩ.

Днес сутринта декемврийските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex поевтиняват с 5,2 долара, или са 0,42%, до 1225,8 долара за тройунция. Стойността на декемврийските фючърси за среброто в същото време спадат с 0,41% — до 14,64 долара за унция.

Положителната динамика на курса на долара се поддържа и от ръста на фондовите пазари в САЩ. Американските борсови индекси във вторник нараснаха с 2,2 - 2,9% на фона на добрите корпоративни отчети и силните данни за икономиката на страната.

Инвеститорите очакват публикуването на протокола от последното заседание на Фед, на което основните лихвени ставки бяха покачени от диапазона 1,75-2% до 2-2,25%. Пазарните играчи се надяват да получат сигнали за по нататъшната парично кредитна политика на американската централна банка.