Австралийският предприемач и компютърен специалист Крейг Райт обяви публично, че той е мистериозният създател на криптираната валута Bitcoin, познат досега под името Сатоши Накамото.

Той "излезе на светло" и сложи край на спекулациите от последните години за това чия е идеята за дигиталната платежна система, пише BBC. За да докаже твърдението си, Райт е представил монети, за които е известно, че са собственост на създателя на Bitcoin.

Екипът от разработчици, който стои зад системата за разплащания, също е потвърдил информацията.

Самият Крейг Райт е разкрил самоличността си на три международни медии – BBC, The Economist и GQ. Пред техни представители той е използвал криптирани т.нар. криптографски ключове, създадени при дебюта на Bitcoin, за които се е знаело, че са били „изобретени” от мистериозния Сатоши Накамото.

Крейг Райт

Източник: Wikipedia

Крейг Райт

“Тези ключове бяха използвани за извършването на първата биткойн трансакция”, е посочил Райт по време на демонстрацията.

При създаването на дигиталната система той е работил с известния криптограф Хал Фини.

Мистериозният създател на Bitcoin може да спечели Нобелова награда

Мистериозният създател на Bitcoin може да спечели Нобелова награда

Кой е той обаче все още никой не знае

Валутата Bitcoin беше създадена през 2009 г., но досега почти нищо не се знаеше за човека, който стои зад идеята за нея. Неговата самоличност се криеше в строга тайна години наред от всички членове на т.нар. биткойн общество. Учудващо е, че интересът към него спадна, след популаризирането на валутата.

За последно покрай мистериозното име се зашумя, когато през миналата година изданието Newsweek излезе с публикация, че мъж от японско-американски произход, на име Дориан Сатоши Накамото, е инициаторът на идеята за криптовалутата. Той обаче отрече да има нещо общо с Bitcoin.