Intercontinental Exchange (ICE), собственик на Нюйоркската фондова борса, стъпва в света на криптовалутите. Компанията обяви план да създаде цяла екосистема за дигиталните активи с помощта на гиганти като Microsoft, Starbucks и много други.

Първата употреба на Bakkt ще бъде за обмяна на bitcoin и фиатни валути. Тази криптовалута е избрана, тъй като е най-ликвидната към момента, обясняват от ICE. "Усилията са насочени към удовлетворение на растящите нужди на пазара на дигитални активи, оценяван на $270 милиарда", казват оттам. Идеята на екосистема е да позволи на потребителите и институциите да купуват, продават, съхраняват и харчат дигиталните си активи.

Bakkt ще включва в себе си регулирани на федерално ниво пазари, физическо съхранение на договори, както и приложения за търговци и потребители.

"Създавайки регулирана, свързана инфраструктура заедно с институционални и потребителски приложения за дигиталните активи, целим да създадем доверие в този клас актив на световно ниво", заяви Джефри Спрехер, основател, председател и главен изпълнителен директор на Intercontinental Exchange.

Очаква се още през ноември т.г., при получаване на нужните регулаторни одобрения, Bakkt да предложи възможност за физически договори за bitcoin, които ще бъдат доставяни в рамките на деня, както и физическото им съхранение.

От съобщение става ясно още, че Starbucks играе жизненоважна роля в създаването на потребителски приложения, чрез които потребителите ще могат да превръщат дигиталните си активи в щатски долари, които да използват в обектите на веригата.