Дали спукването на дот-ком балона не се случва отново без да забелязваме? Твърдението изглежда странно, но има много прилики между случилото се в края на 1999 г. и началото на 2000 г., и това, което се случва днес при акциите на компаниите за чиста енергия, електромобили, марихуана и при т. нар. SPAC (компанията, която е създадена и листната на борсата с единствена цел да придобие друго дружество), пише The Wall Street Journal.

Ако паралелът продължи, новината е лоша за инвеститорите, които се присъединиха късно. Модерните акции — водени от Tesla — вече са с между една четвърт и една трета по-ниско спрямо постигнатите по-рано през годината върхове. Но има причини за надежда, че, за разлика от края на миналия век, този път ударът няма да достигне целия пазар.

Приликите могат да бъдат открити и в представянето на тази група акции, и в поведението на инвеститорите. В края на 1999 г. имаше страх сред инвеститорите да не изпуснат покачването на цените на интернет акциите. Той напомпа Nasdaq Composite с 83% от края на септември до върха през март 2000 г. От септември 2020 г. ETF-ът на Invesco, който следи соларни акции, се покачи с 88%. Борсово-търгуваният фонд на BlackRock, който следи акции на компании за чиста енергия, се изстреля с 81%. А Ark Innovation полетя със 70%.

В края на миналия век акцията, която водеше манията, бе Cisco — тя записа 133% повишение. Днешният еквивалент, Tesla, се покачи със 110% от септември до върха. Някои акции тогава утроиха цената си, както този път направиха акциите на производителите на марихуана.

Дори сезонът е същият: модерните акции достигнаха пик през февруари и март т.г., а върхът на дот-ком балона бе достигнат на 10 март 2000 г. След спукването му представянето на акциите последва подобен курс със загуби между една четвърт и една трета.

Настроенията сред инвеститорите също бе подобно. В края на 1999 г. страхът да не пропуснат накара дори скептиците, включително и институционалните инвеститори и хеджфондовете, да влязат. Докато индивидуалните трейдъри изстрелваха отделни акции, най-често при IPO.

Последното тримесечие на 2020 г. бе моментът, в който Tesla вече бе приета насериозно след включването ѝ в S&P 500; акциите на компаниите в областта на чистата енергия станах задължителна част от портфолиото без значение от цената за големите институционални инвеститори; а SPAC компаниите заеха мястото на IPO лудостта от 2000 г. — и в двата случая към губещи стартъпи се насочваха огромни средства.

Тогава S&P 500 записа скучно представяне — 4% спад от върха през март до средата на юни 2000 г. Днес S&P 500 продължава да бележи рекорди, въпреки срива на модерните акции. През 2000 г. бе лесно да се смята, че широкият пазар ще бъде предпазен заради ротацията от лудия растеж към по-стабилни и евтини компании. И това бе вярно — за определен период от време. S&P 500 почти докосна върха си шест месеца по-късно, преди да стане ясно, че спукването на дот-ком балона забавя и растежа на икономиката. До дъното през 2020 г. S&P 500 изтри почти половината си стойност.

И днес има добри причини да се смята, че широкият пазар ще устои на натиска. Да, S&P 500 е почти толкова скъп днес, колкото бе и тогава — 21,2 пъти бъдещата печалба, според Refinitiv, при 22,6 пъти през юни 2000 г. И отново е лесно да се вярва в ротацията от растеж към стойност.

Но сривът на цените на акциите в чистата енергия, електромобилите и канабиса — и дори колапса на bitcoin — засяга далеч по-малко портфейлите на потребителите. Секторите, които се изкачиха така бързо и сега спадат, набраха и похарчиха по-малко пари оттогава, а и наемат далеч по-малко служители. По-малко големи компании инвестират в имагинерната "нова икономика", а и дори и да го правят — както при електромобилите — те ще продължат и поради други причини, когато инвеститорите се отдръпнат.

Държавните облигации също подкрепят пазара днес. През 2000 г. инвеститорите можеха да получат почти 7% от 10-годишния американски дълг, при прогнозирани 4% за S&P 500. И днес се смята, че доходността от индекса ще е подобна, но облигациите носят едва 1,5%.