Доларът спада спрямо йената и еврото в четвъртък преди оповестяването на данните за обезщетенията за безработица в САЩ. Очаква се скок на заявленията за помощите поради факта, че компаниите уволняват работници поради бързото разпространение на коронавируса, коментира Ройтерс.

Суровинните валути, тясно свързани с глобалната търговия, както и паундът "потъват" натиснати от коронавирусната пандемия

Цената на златото се понижава коригиращо, отстъпвайки от достигнатия в сряда двуседмичен връх, сочат данните от търговия в четвъртък сутринта.

Днес сутринта общата валута прибавя към стойността спрямо американската 0.2% и се разменя по $1,0902 за евро.

"Зелените пари" падат и по отношение на японските с 0,5% до 110,66 йени за един долар, а спрямо швейцарската валута с 0,24% до 0,9744 франка за едни долар.

За едно евро на пазара дават по 120,7 йени при 121,02 йени за евро в сряда.

Британската лира днес се понижава спрямо еврото и долара поради опасенията, че Великобритания не е готова да се справи с разпространението на коронавирус. Лондон съобщи, че общият брой случаи на коронавирус в страната се е увеличил в сряда до 9 529 от 8 077 ден по-рано.

Фунтът стерлинг се понижи с 0,44% спрямо долара до $1,1833за паунд и с 0,5% спрямо общата валута до 0,9205 паунда за евро.

Еврото спрямо швейцарската валута се удържа на ниво 1,0624 франка.

Австралийските и новозеландските долари, тясно свързани с глобалната търговия със суровинни стоки, потънаха, тъй като търговците избягват прекомерния риск при опасенията за сериозен срив на глобалната икномика. "Кенгуруто" днес загуби 0,8% от стойността си до $0,5912 за един австралийски долар, а "кивито" - 0,6% до $0,5815 за един новозеландски долар.

Инвеститорите приветстваха приемането от Сената на САЩ на пакет от стимули за 2 трилиона долара за компенсиране на икономическото въздействие от пандемията. Но вече има признаци, че някои американски щати ще се нуждаят от повече пари за здравни продукти, тъй като здравната система на САЩ трудно се справя с проблема.

Джеръм Пауъл, ръководител на Федералния резерв, може да даде повече информация за мерките по време на речта, която се очаква по късно в четвъртък.

Очаква се седмичният брой на молбите за обезщетения за безработица в Съединените щати, които трябва да бъдат обявени по-късно днес, да нарасне до около милион, което е много по-вече от предишния пик, наблюдаван по време на световната финансова криза.

Икономиката на Сингапур показа най-големия спад през първо тримесечие за последното десетилетие, както показват данните, публикувани в четвъртък, докато пандемията на коронавирусът накара града-държава да намали прогнозата си за БВП за цялата година и да очаква дълбока рецесия.

Въпреки това, сингапурският долар, който в понеделник достигна минимум за повече от 10 години, беше стабилен на ниво 1,4485 за един щатски долар.

Цената на априлските фючърси за злато на борса Comex в Ню Йорк днес сутринта пада с 0,73%, или с 12,2 долара - до 1621,1 долара за тройунция, майските сребърни фючърси -с 2,21%, до $ 14 555 за унция

По време на търговската сесия в сряда цената на скъпоценния метал достигна 1692,55 долара за унция, което беше най-високото от 9 март насм. Златото, традиционно считано за сигурен актив във времена на икономическа несигурност, привлича инвеститори на фона на пандемията на коронавирус и риска от глобална рецесия.