Борсово търгуваната книга (exchange-traded note или ETN) TVIX, емитирана от Credit Suisse Group AG, измерваща пазарната волатилност, днес се търгуваше с премия от 3%. Тази стойност на специализирания дългов инструмент е повече от два пъти по-висока от медианната стойност за последната година и е значително по-висока от теоретичната премия за банкнотата, предвид активите, с които тя е обезпечена. А макар по принцип TVIX да не се разглежда като сериозен сигнал за динамиката на пазарите, в моментите, в които инвеститорите са изнервени, неговата необяснима динамика може да се тълкува като буреносец, предава Reuters.

Германските икономисти единодушно прогнозират рецесия

Германските икономисти единодушно прогнозират рецесия

Слабата икономика вече се отразява и върху пазара на труда

В миналото премията на TVIX обикновено се е покачвала в моментите, в които борсовите индекси са спадали, така че на фона на S&P 500, който се приближава до исторически рекордно високи стойности, въпреки влошаващата се търговска война между САЩ и Китай и възможността Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка, динамиката на стойността на борсово търгуваната банкнота се взима предвид от инвеститорите. Според изданието, за мнозина от тях това е сигнал, че е въпрос на време пазарът да се срине.

TVIX има същата природа както борсово търгуваната книга XIV, която също е емитирана от Credit Suisse. XIV се взриви само в рамките на няколко дни през 2018 г., след като премията ѝ се изстреля. Резултатът от това беше загуба от 2 млрд. долара за инвеститорите, което мнозина разтълкуваха като сигнал за сериозна корекция на пазарите. "Очевидно споменът за XIV все още е пресен в ума на инвеститорите след неговия крах. Така че когато се повдигат въпроси за TVIX, вие искате да сте притеснени", казва трейдърът Бен Пинкълтън, който притежава 2500 акции от TVIX, пред Reuters.

Експерт: рискът от рецесия преди следващите избори в САЩ е 75%

Експерт: рискът от рецесия преди следващите избори в САЩ е 75%

Джефри Гундлах определи пазара на корпоративен дълг като "криза, която чака да се разрази"

TVIX все пак има два пъти по-малка капитализация от XIV, въпреки че е най-големият финансов инструмент, обвързан с индекса на краткосрочните фючърси VIX, като в момента стойността на активите му е около 850 млн. долара. Дневно се търгуват около 42 млн. акции, сочат данните на Refinitiv.

"Като цяло, премия или дисконт между теоретичната стойност и цената, на която активът се търгува, е жълт флаг", казва пред изданието Венс Харууд, който управлява сайтът за алтернативни инвестиции Six Figure Investing и консултира основно във връзка с продукти, измерващи волатилността. "Това е индикация, че трябва да видите по-внимателно пазарите, за да установите дали става въпрос за пазарна грешка, или е просто разминаване между цената на заемите и разходите за емитирането на акции [от страна на Credit Suisse]."