Една страна между Китай и Казахстан е готова да направи експеримент, който почти няма подобен в света - да преобърне спестяванията в страна от валута в злато.

Заради въведения плаващ курс на валутата си Киргизстан иска гражданите на страната да диверсифицират своите авоари със злато, разказва Bloomberg.

Управителят на Централната банка Толкунбек Абдигулов казва, че неговата "мечта" е всеки от 6-те милиона жители на страната да притежава поне 100 грама или 3.5 унции от скъпоценния метал.

"Златото може да бъде съхранено за много дълго време и е защитено от ценовите флуктоации на международните пазари, като по този начин не губи стойността си като начин на спестяване", казва той в интервю. "Ще се опитам да превърна мечтата си в реалност по-бързо".

От две години централната банка на Киргизстан предлага директно злато на гражданите си, като досега са били продадени 140 килограма от жълтия метал.

"Надяваме се, че населението на страната ще се научи да диверсифицира спестяванията си в активи, които са по-ликвидни - и по-важното - способни да запазят стойността си", казва Абдигулов.

За да осигури по-лесен достъп до златото, централната банка произвежда кюлчета с размери от 1 до 100 грама. Според гуверньора й планът е населението да притежава общо 600 тона злато, което възлиза на 30 пъти годишния добив на страната.-