Акциите на Tesla продължават свободното си падане и при затваряне на пазарите вчера изтриха една трета от стойността си спрямо достигнатия през януари връх, пише Reuters. Това е третият път за една година, в който акциите на производителя на електромобили поевтиняват толкова драматично.

Инвеститорите са притеснени от растящата доходност по американските държавни облигации и продават акциите с високи оценки. Пазарната капитализация на Tesla, която изпревари Facebook по пазарна оценка, падна с над $300 млрд. след поставения на 26 януари рекорд.

В понеделник те изтриха 4% и са на почти 35% под върха си. ARK Innovation ETF, една десета от активите на който са в Tesla, падна с 6%.

Акциите на технологичните компании поевтиняват от 12 февруари насам, когато Nasdaq затвори на връх. Спадът при Tesla обаче е по-сериозен, а компанията обичайно е по-волатилна. Между февруари и март на миналата година тя изтри 60%, а през септември с 33%.

От 12 февруари насам Apple изтрива 13%, а Amazon, Microsoft и Facebook — по-малко от 10%.

От началото на годината главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск губи почти $21 млрд.

Разпродажбата при технологичните акции продължи в понеделник, като Nasdaq навлезе отново в корекция, изтривайки 2,4%. Ротацията към сектори, които не бяха толкова щедро оценени и за които инвеститорите се надяват, че ще се възползват от възстановяването на икономиката, продължи. Dow Jones Industrial Average се изкачи с още 1% и дори постави дневен рекорд. S&P 500 падна с около 0,5% заради загубите в технологичния, комуникационния и здравния сектори.

На пазара на облигации доходността по 10-годишните американски облигации се покачва четвърта поредна сесия до 1,594%.

През почивните дни американският Сенат одобри плана на президента Джо Байдън за стимули на обща стойност $1,9 трлн. Допълнителните разходи ще забързат икономическото възстановяване, но създават опасения от инфлация.

Междувременно главният изпълнителен директор на Ark Investment Кати Ууд защити стратегията си и заяви, че по-широкото поскъпване на акциите, с изключение на технологичните, ще подсили бичия пазар и ще подпомогне фондовете ѝ в дългосрочен план. "Разпродажбата ни кара да бъдем все по-оптимистични за нашето портфолио", каза тя пред CNBC.

Фючърсите загатват, че днес може да е по-спокоен ден на пазарите, след като Nasdaq 100 се оцвети в зелено. Решение китайски държавни фондове да купуват акции помогна на пазарите там да изтрият загубите.