Tether обяви, че е създала нова стабилна криптовалута, която е изцяло обезпечена със злато. Според компанията всеки койн от дигиталния актив ще представлява собственост върху една тройунция от благородния метал, която в момента струва 1492 долара. Към момента компанията вече има стабилни криптовалути, обезпечени в долари и евро.

"Tether Gold, която е достъпна на блок-веригата на етериум като ERC-20 и на блок-веригата TRON kato TRC20, може да бъде трансферирана до всеки адрес във веригата от портфейла на потребителите", посочват от компанията в прессъобщение. "Освен това, Tether Gold е единственият продукт спрямо тези на конкурентите ни, който начислява нулеви комисионни за съхраняване на благородния метал и дава директен контрол над трезора за злато. Днес Tether Gold е най-добрият начин да притежавате злато."

До момента от компанията са поканили всички криптоборси да подкрепят Tether Gold, като липстнат новата криптовалута. Понастоящем са емитирани около 4 хил. токъна, което означава, че пазарната капитализация на криптовалутата е малко над 6 млн. долара.

За момента Tether Gold се търгува на Bitfinex, което не е учудващо, предвид близостта между двете компании. Но обвързаността им не е нещо задължително добро за пазарите. Tether вече обявена, че е използвала силата си, за да ги манипулира преди три години, припомни Cointelegraph. Същевременно борсата Bitfinex е използвала неправомерно ликвидност, осигурена от Tether, за да се спаси от несъстоятелност.