Петролните котировки в четвъртък започнаха за кратко лека корекция нагоре след срива на цените вчера. Но после негативната динамика, предизвикана от данните за първото увеличение на американските запаси от три седмици и продължаващото нарастване на пандемията от COVID-19 в карантинните мерки вмного страни по света, се върна.

Цената на декемврийските фючърси на Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта (9,45 часа българско време) спадна до 38,98 долара за барел, което е с 18 цента по-ниско от затварянето в сряда. Вчераа Brent загуби 2,08 долара (5,1%), до най-ниското си ниво от 12 юни.

По това време декемврийските фючърси за WTI на Нюйоркската стокова борса NYMEX поевтиняват с 0,22 долара до 37,22 долара за барел. По време на предишната сесия, цената на тези контракти се срина с $2.18 (5.5%).

"Краткосрочната перспектива за петролния пазар не може да се нарече благоприятна, тъй като въведените в Европа карантинни мерки ще ограничат търсенето", се казва в доклада на AxiCorp.

Проблемите с прекомерното предлагане и липсата на резервоарен капацитет, които са основополагащи за петролния пазар, не са изчезнали, предупреждават експерти.

"Ако настоящата траектория на търсене продължи, не трябва да се изненадваме от рязкото спадане на цените на петрола през следващите седмици", - цитира Dow Jones анализа на AxiCorp.

Американското министерство на енергетиката заяви, че през седмицата, приключила на 23 октомври, петролните запаси в страната са се увеличили с 4,3 милиона барела - с най-високата скорост от юли насам. Експертите, интервюирани от S&P Global Platts, прогнозираха средно увеличение на стоковите запаси с 200 хиляди барела.

Запасите от петрол в Кушинг, където се съхранява петролът, търгуван на NYMEX, спаднаха с 400 000 барела през миналата седмица.

Добивът на петрол в САЩ миналата седмица се е увеличил с 1,2 милиона барела на ден до 11,1 милиона барела на денонощие.

Запасите от бензин в САЩ през миналата седмица намаляха с 90 хиляди барела, на дестилатите - с 4,5 милиона барела.