Цената на златото в петък сутринта е намалява, инвеститорите претеглят перспективите за повишаване на основния лихвен процент от Федералния резерв на САЩ.

Според данните от днешната търговия цената на априлските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с 12,2 долара, или с 0,63%, до 1937 долара за тройунция.

Майските фючърси за среброто в същото време поевтиняват с 0,56% до $24,992 за унция.

Цената на благородния метал в петък сутринта е под натиск от очакванията за повишаване на основния лихвен процент на Федералния резерв на САЩ. С увеличаване на базовата ставка обменният курс на националната валута се повишава, съответно златото поевтинява.

"Страховете на пазара от стагфлация вероятно са неуместни - което означава, че цените в крайна сметка ще бъдат подложени на натиск, тъй като Фед повишава лихвените проценти", каза Стивън Инес, анализатор в SPI Asset Management, пред Wall Street Journal.

Експертът добавя, че предвид това златото ще бъде трудно да пробие последните си ценови върхове.

Освен това спадът в цените на благородния метал се улеснява от укрепващия долар, чийто индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) нараства с 0,14%, до 98,45 пункта.