Цената на златото в петък сутринта коригиращо намалява след седмица растеж, свързан с инфлационните очаквания и глобалните рискове, сочат данните от търговията.

Днес сутринта около 9,30 ч. българско време юнските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк поевтиняха с 0,26%, или 4,85 долара, , до 1 875,76 долара за тройунция.

Цената на сребърните фючърси за юли в същото време спадна с 0,82% до 27,627 долара за унция.

От началото на седмицата златото поскъпна с 1,8% - от $1,84 хиляди за унция до около $1,88 хиляди за унция. Цената на благородния метал беше подкрепена от отслабващия долар и бягството на търговците от риска. Традиционно златото действа като по-надежден актив, така че търсенето на метала нараства в случай на повишена глобална несигурност.

Златото също традиционно действа като инфлационен хедж. Миналата седмица стана известно, че годишната инфлация в САЩ през април се е ускорила до рекордни от 2008 г. насам нива. И според протокола от заседанието на Федералния резерв на САЩ, публикуван в сряда, участници в срещата отбелязват, че с някои инфлационни фактори може да не могат да се справят бързо и те ще повишат цените до края на годината.

"Налице е допълнителна стимулация в някои страни и според мнозина това ще доведе до продължаваща засилваща се инфлация", казва Брайън Лан, анализатор от GoldSilver Central Pte, цитиран от агенция Bloomberg.