Цената на златото в петък сутринта намалява на фона на поскъпването на долара спрямо основните световни валути, сочат данните от днешната търговия.

Стойността на априлските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк намалява с 0,86%, или с 15,2 долара, до 1760,1 долара за тройунция.

В същото време мартенските фючърси за среброто поевтиняха с 2,14% - до $27,045 за унция.

Златото продължава да поевтинява за четвърти пореден ден, оставайки на нива под 1800 долара за унция. Спадът в стойността на жълтия метал се влияе от ръста на долара спрямо основните световни валути. Поскъпването на щатските пари прави златото по-малко изгодно за притежателите на друга валута.

Спадът в цените на златото тази седмица е причинен от активния ръст в доходността на американските държавни облигации. В четвъртък доходността на десетгодишните ценни книжа се повиши до максимум от края на февруари 2020 г., надхвърляйки границата от 1,5%.

"Колкото по-бързо доходността на облигациите расте, толкова повече цените на златото падат", каза анализаторът на OANDA Едуард Моя, цитиран от MarketWatch. В същото време анализаторът смята, че доходността на държавните облигации няма да продължи да расте със същия темп, така че златото скоро може да започне да се стабилизира.