Цената на златото в сряда сутрин се покачва, като стабилно се фиксира над 1760 долара за тройунция, показват данните от днешната търговията.

Поевтиняването на долара подкрепя котировките на ценния метал. Пазарите също така очакват статистика за БВП на САЩ и речта на ръководителя на Федералния резерв, Джером Пауъл.

Към 9:50 часа българско време цената на декемврийските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с $4,40, или с 0,25%, до $1768,1 за тройунция.

На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 1755,35 долара за тройнуция, информира Тrading Еconomics.

Декемврийските фючърси на среброто в същото време поскъпнаха с 0,03% до 21,21 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) днес се понижи с 0,3%, до 106,59 пункта. Обезценяването на долара прави златото по-достъпно за закупуване в друга валута.

Основните събития от сряда са излизането на данните за Брутния вътрешен продукт на САЩ, както и речта на ръководителя на Федералния резерв на, Джером Пауъл. Анализаторите смятат, че оценката за икономическия растеж на страната ще бъде подобрена до 2,7% на годишна база спрямо първата оценка от 2,6%. През второто тримесечие БВП на САЩ спадна с 0,6% на годишна база.

В сряда вечерта, след публикуването на тази статистика, Пауъл ще оповести икономически прогнози, коментари за инфлацията и пазара на труда. Пазарите се надяват да чуят сигнали за бъдещата парична политика на регулатора.

Следващото заседание на Фед ще се проведе в средата на декември. Пазарите очакват регулаторът да забави темпото на повишаване на лихвените проценти до 50 базисни пункта след четири повишения от 75 базисни пункта.