В началото на търговията в сряда доларът се променя слабо по отношение на повечето световни валути. Инвеститорите оценяват последните заявления на президента Тръмп за хода на преговорите с Китай. Във фокуса на вниманието на пазарните участници е и предстоящото изказване на шефа на Федералния резерв на САЩ Джером Пауел по-късно днес.

Днес все пак се отдава предпочитание на по-надеждните активи, "тихи пристанища" в несигурни времена, каквото е златото за сметка на акциите на компаниите. Цената на декемврийските фючърси за скъпоценния метал на нюйоркската борса Comex в сряда се покачва със 7,95 долара, или с 0,55%, до 1461,65 долара за тройунция. Стойността на декемврийските контракти за среброто се повишава с 0,99%, до 16,858 долара за унция.

Изказването вчера на Тръмп пред Икономическия клуб в Ню Йорк не внесе яснота за перспективите в търговските отношения между САЩ и Китай. Това разочарова пазарите и допринесе за покачване на интереса към златото. Тръмп каза, че двете страни са близко до сключване на първия етап от сделката, но той ще я приеме само, ако е тя е добра за САЩ и американските работници. В противен случай митата ще бъдат повишени и то значително.

На този фон швейцарската валута поскъпва днес сутринта с 0,24% до 0,9905 франка за един долар.

По отношение на общата валута американската се понижава с 0,05% от $1,1009 за евро до $1,1016 за евро евро.

Но към йената доларът прибавя 0,05% до 109,05 йени за долар, малко под шестмесечния пик в нивото от 109,48 йени, достигнат миналата седмица.

Фунтът стерлинг се задържа на ниво $1,2845 за паунд, след краткосрочното рали, предизвикано то решението на партията на Фараж да не претендира за места на консерватори на предстоящите парламентарни избори на 6 декември.

Китайската валута се понижи с 0,13% до 7,0159 юана за долар след думите на Тръмп за покачване на митата, ако споразумението не бъде подписано.