Цените на златото в петък сутринта леко се възстановяват, след като паднаха до почти двумесечно дъно. Намаляването на броя на първоначалните молби за обезщетения за безработица в САЩ говори в полза на по-нататъшно повишаване на лихвите от страна на Федералния резерв.

Според данните от днешната търговия, към 9:45 часа българско време, цената на златните фючърси на нюйоркската борса COMEX се покачва с 3,6 долара или с 0,20%, до 1 830,40 долара за тройунция.

На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 1823,92 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics. По-рано в четвъртък цените паднаха до най-ниското си ниво от 30 декември.

Първоначалните молби за безработица намаляха неочаквано, според данни, публикувани в четвъртък. Това беше още една индикация за запазването на предлагането на пазара на труда.

Междувременно БВП на САЩ през 4-то тримесечие, според втората оценка, е нараснал с 2,7% годишно. Оценката е преразгледана надолу, като миналия месец беше отчетен ръст на БВП от 2,9%.

Въпреки че данните за БВП не отговарят на очакванията, спадът в първоначалните молби за помощи при безработица дава на Фед повече пространство за допълнително повишаване на лихвените проценти, каза Боб Хаберкорн, старши пазарен стратег в RJO Futures.

Публикуваният в сряда протокол от заседанието на Фед сигнализира, че централните банкери вероятно ще продължат да повишават лихвените проценти, за да забавят инфлацията, но биха искали да намалят темпото на тяхното повишаване.

"Повишаването на лихвените проценти е единственият начин да се победи инфлацията, а намаляването им е начин да се стимулира потребителската активност, която обаче все още не е отслабнала... покупателната способност остава", каза Хаберкорн.

Фючърсният пазар за лихвените проценти по федералните фондове очаква Фед да повиши лихвите още три пъти до 5,25-5,50%.

Индексът на щатския долар се оттегли от многоседмични върхове, докато доходността на 10-годишните държавни облигации падна до най-ниските нива на сесията.

Междувременно спот цената на среброто падна с 0,9% до $21,31 за унция, платината се търгува надолу с 0,2% до $947,33 за унция, докато паладият падна с 2,9%, до 1439,82 долара за унция.