Цената на златото в сряда сутринта слабо се покачва като частичен коректив на по-силния спада ден по-рано, показват данните от търговията.

Към 9:30 часа българско време цената на априлските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex нарасна с 2,01 долара, или с 0,11%, до 1844,50 долара за тройунция. Във вторник стойността на жълтите кюлчета златото падна с 1%.

Днес на спот пазара скъпоценният метал се продава по 1835,84 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

В същото време цената на мартенските фючърси на среброто се понижи с 0,30% до 21,825 долара за унция.

Едно от основните събития на седмицата за пазарите остава политиката на Федералната резервна система на САЩ , търговците очакват публикуването на протокола от февруарското заседание на регулатора по-късно в сряда. В документа инвеститорите се надяват да намерят сигнали за плановете на Фед по отношение на основния лихвен процент, включително времето за възможния край на поредица от увеличения.

В същото време в четвъртък се очаква статистика за БВП на САЩ. Експертите прогнозират, че първоначалната оценка, която предполагаше ръст от 2,9% през последното тримесечие на годишна база, ще остане непроменена.

Политиката на Фед и макростатистиката на САЩ оказват пряко влияние върху курса на долара, към който цената на златото е чувствителна - колкото по-скъп е доларът, толкова по-малко злато е достъпно и изгодно за закупуване от инвеститори, притежаващи други валута и обратното.