Цената на златото във вторник сутринта леко се понижава преди заседанието на Федералната резервна система на САЩ.

Според данните от днешната търговия, към 9:32 часа българско време цената на априлските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с $3,2, или с 0,16%, до $1979,6 за тройунция.

Жълтите кюлчета се продават на спот пазара по 1975,30 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

Майските фючърси на среброто в същото време се поевтиняха с 0,08% до $22,628 за унция.

Един от основните фактори за цената на златото е паричната политика на САЩ. Американският регулатор провежда редовното си двудневно заседание на 21-22 март, в резултат на което повечето експерти очакват увеличение на лихвения процент с 0,25 процентни пункта.

Затягането на монетарната политика, освен всичко друго, допълнително укрепва долара, което прави златото по-малко достъпно при покупка от търговци, притежаващи други валути. Освен това пазарите ще следят речта на председателя на Фед Джеръм Пауъл и ще очакват сигнали за плановете на регулатора в настоящата турбулентна ситуация в банковия сектор. Съответно, сигнали в"гълъбов тон", т.е. в посока на облекчаване на паричната политиката, ще бъдат отрицателни за американската валута и положителни за цената на златото.

Пазарите продължат да следят и ситуацията в банковия сектор. По-рано имаше подчертано избягване на инвестиционните рискове риска поради повишените опасения от въздействието на монетарното затягане върху банките, което увеличи търсенето на злато като актив убежище.