В средносрочен план Турция едва ли ще стигне до изпадане в неплатежоспособност, като за съществуването на малка вероятност за подобен сценарий е посочено по-специално в оценките за страната от международната агенция за кредитен рейтинг S&P. Това коментира първият заместник генерален директор на руския Център за стратегически изследвания Борис Копейкин пред в-к "Ведомости".

Изявеният анализатор смята, че към момента няма основателни причини да се твърди, че турската икономика може да се срине скоро. Той припомня, че понастоящем националният кредитен рейтинг на страната е на ниво "B". А такава оценка предполага способност за изпълнение на финансовите задължения към чуждестранните кредитори.

Първият турски космонавт излита след дни – какви са целите и финансирането на космическата програма на страната

Първият турски космонавт излита след дни – какви са целите и финансирането на космическата програма на страната

Турският космонавт влиза в състава на мисията Axiom 3, която ще излети от Космическия център "Джон Кенеди"

Освен това, даденото ниво на кредитен рейтинг, което е от ноември 2023 г., е с "положителна" перспектива - което означава, че при следващата оценка от S&P, най-вероятно кредитният рейтинг на Турция ще се запази или ще бъде повишен. На този фон, вероятността Турция да изпадне в неплатежоспособност още през 2024 г., се оценява на не повече от 4-5 процента.

А разгледано в дългосрочен план (над 20-годишен хоризонт) и в световен мащаб, страните с кредитен рейтинг "B", стигат до неплатежоспособност при около една трета от случаите, обобщава Борис Копейкин.

Русия стана най-големият доставчик за Турция, докато тя изнася най-много за Германия

Русия стана най-големият доставчик за наша съседка, докато тя изнася най-много за Германия

8,6% от целия износ на Турция е за най-голямата европейска икономика

Понастоящем турската икономика е изправена пред редица проблеми. Сред по-важните от тях са: рекорден бюджетен дефицит, продължаващо падане на курса на националната валута (лира) и съответно растящ държавен дълг деноминиран в чуждестранна валута.

Освен това, страната преживява и инфлационна криза. Наскоро наблюдателят от турския вестник Ekonomim Сервет Йълдъръм прогнозира, че турските власти няма да могат да се справят с този проблем дори през следващите няколко години.

При тази ситуация Централната банка на Турция има оптимистични очаквания, че до края на 2024 г. темпът на растеж на потребителските цени в страната може да спадне от сегашните 67% на 36%, а към края на 2025 г. инфлацията да е 14 на сто.

Най-големите доставчици на селскостопанска продукция за Турция за 2023 година

Най-големите доставчици на селскостопанска продукция за Турция за 2023 година

Първите три държави осигуряват около 45% от всички чуждестранни доставки на селскостопански стоки за страната